Wytrawny tort pomidorowy zaserwowany na przyjęciu w ogrodzie może zaskoczyć Waszych gości.
Biszkopt można wypiec z mąki ryżowej lub pszennej. Widzę go także na komunijnym przyjęciu jako przystawkę lub starter.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj wielkości L w temperaturze pokojowej
szklanka przesianej mąki pszennej lub ryżowej (będzie wtedy bezglutenowy)
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
ok. 1/2 łyżeczki soli
Krem:
500 ml mascarpone lub serka naturalnego/ koziego
opakowanie sera feta
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
otarta skórka z cytryny (ok. pół łyżeczki)
Wytrawny tort na biszkopcie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy mikserem, aż do skończenia. Teraz dodajemy po łyżeczce koncentratu, paprykę w proszku i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec przy małych obrotach miksera dodajemy mąkę.
Tortownicę (u mnie 18 cm) wykładamy papierem dno i boki. Smarujemy oliwą jedynie dno, boków nie natłuszczamy, jedynie od strony rantu, aby się przykleił. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach.C.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli będzie mokry dopiekamy jeszcze ok 10 minut.
Kremówkę ubijamy. Mascarpone lub serek naturalny miksujemy na gładko z fetą. Następnie dodajemy połowę ubitej śmietany i mieszamy szpatułką. Jeśli trzeba dodajemy resztę. Do masy można dodać swoje ulubione zioła np. oregano lub bazylię. Można też dodać wędzonego łososia.
Biszkopt przecinamy na dwie równe części. Przekładamy warstwy kremem.
Schładzamy w lodówce. Wierzch dekorujemy słodkimi pomidorkami cherry i listkami bazylii.
Tort po schłodzeniu jest przepyszny a biszkopt mięciutki.
Komentarze