Wytrawny tort kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy, osuszamy i blendujemy na gładko z czosnkiem i żółtkami. Dodajemy przyprawy i przesianą mąkę. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną tortownicę o średnicy 16 cm i pieczemy ok 25 min w 190 st. Studzimy i przekrawamy na pół.
2.Przygotowujemy pasty:
Jajeczna - Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z majonezem, chrzanem, solą i pieprzem.
Rzodkiewkowa- rzodkiewki myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce. Ser dwukrotnie mielimy. Szczypiorek siekamy. Mieszamy wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykowa - Dwukrotnie zmielony ser mieszamy z sosem paprykowym ( ja użyłam robionego przeze mnie ostrego sosu paprykowego). Doprawiamy solą.
Czosnkowa- Dwukrotnie zmielony ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, sola i pieprzem.
3.W wysokiej tortownicy lub obreczy układamy warstwy: na spod jeden placek szpinakowy, pasta jajeczna. kilka liści zielonej sałaty, pasta rzodkiewkowa, krojone świeże pomidory (bez części nasiennei), chleb słonecznikowy, pasta paprykowa, kilka liści zielonej sałaty, kilka plastrów salami, pasta czosnkowa, pokrojony w plasterki świeży ogórek, placek szpinakowy. Wszystko lekko dociskamy i chłodzimy ok 1 godz w lodówce.
4.Wyciągamy tort z obręczy i obsmarowujemy serkiem naturalnym. Dekorujemy boki długim szczypiorkiem, na wierzchu układamy pokrojone pomidorki koktajlowe i rzodkiewki. Ozdabiamy zieloną natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze