Wytrawny tort kanapkowy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami... Warstwa szpinakowa, chlebowa, różne pasty, warzywa, wędlina - na pewno zaskoczą wszystkich gości!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Placek szpinakowy:
    30 dag szpinaku świeżego
    3 ząbki czosnku
    3 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    duża szczypta gałki muszkatołowej
    4 łyżki mąki

    Pasta jajeczna:
    5 jajek
    łyżka majonezu
    1łyżka chrzanu
    sól
    pieprz

    Pasta serowa z rzodkiewką:
    15 dag białego sera wiejskiego
    pół pęczka rzodkiewek
    sól
    pieprz
    1 łyżka kwaśniej gęstej śmietany
    1/2 peczka szczypiorku

    Pasta paprykowa:
    15 dag twarogu wiejskiego
    3 łyżki sosu paprykowego ostrego
    sól

    Pasta serowa czosnkowa:
    15 dag sera białego wiejskiego
    1 łyżka majonezu
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    Ponadto :
    kilka liści dowolnej zielonej sałaty
    2 pomidory
    1 mały
    ogórek
    1/2 op salami
    3 kromki chleba słonecznikowego
    1 serek naturalny
    pęczek długiego cienkiego szczypiorku
    kilka rzodkiewek i pomidorków koktajlowych do dekoracji
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Torty Kanapki

Wytrawny tort kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, osuszamy i blendujemy na gładko z czosnkiem i żółtkami. Dodajemy przyprawy i przesianą mąkę. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną tortownicę o średnicy 16 cm i pieczemy ok 25 min w 190 st. Studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Przygotowujemy pasty:
    Jajeczna - Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z majonezem, chrzanem, solą i pieprzem.
    Rzodkiewkowa- rzodkiewki myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce. Ser dwukrotnie mielimy. Szczypiorek siekamy. Mieszamy wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Paprykowa - Dwukrotnie zmielony ser mieszamy z sosem paprykowym ( ja użyłam robionego przeze mnie ostrego sosu paprykowego). Doprawiamy solą.
    Czosnkowa- Dwukrotnie zmielony ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, sola i pieprzem.
  • 3. W wysokiej tortownicy lub obreczy układamy warstwy: na spod jeden placek szpinakowy, pasta jajeczna. kilka liści zielonej sałaty, pasta rzodkiewkowa, krojone świeże pomidory (bez części nasiennei), chleb słonecznikowy, pasta paprykowa, kilka liści zielonej sałaty, kilka plastrów salami, pasta czosnkowa, pokrojony w plasterki świeży ogórek, placek szpinakowy. Wszystko lekko dociskamy i chłodzimy ok 1 godz w lodówce.
  • 4. Wyciągamy tort z obręczy i obsmarowujemy serkiem naturalnym. Dekorujemy boki długim szczypiorkiem, na wierzchu układamy pokrojone pomidorki koktajlowe i rzodkiewki. Ozdabiamy zieloną natką pietruszki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

Tort kanapkowy

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort kanapkowy rybny

To może cię zainteresować