Wytrawny tort z warzywami

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zdrowe i lekkie danie pełne warzyw. Odpowiednie na wiosenny obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    bulion drobiowy
    1 opakowanie mrożonych brokułów
    1 średnia marchewka
    1 czerwona papryka
    150 g fety
    1 posiekany pęczek szczypiorku z cebulą
    4 ząbki czosnku
    5 jajek
    125 g gęstego jogurtu greckiego
    świeżo mielony pieprz
    sól
    szczypta mielonego kminku
    2 łyżeczki soku z cytryny
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wytrawny tort z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w bulionie drobiowym na półmiękko. Warzywa myjemy i oczyszczamy. Marchewkę kroimy na plasterki, paprykę w kostkę i razem smażymy na odrobinie oliwy, aż warzywa trochę zmiękną. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty, odcedzamy. Po ostygnięciu kroimy je na małe kawałki. Fetę kroimy w kostkę.
  • 2. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy ze szczyptą soli. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek, doprawiamy pieprzem, kminkiem, sokiem z cytryny i solą.
  • image-0glp17a 3. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy połowę ryżu, wyrównujemy. Posypujemy połową cebuli ze szczypiorkiem i fety, a następnie układamy połowę marchewki, papryki i brokułów. Polewamy połową sosu jajecznego, lekko dociskamy. Wykładamy resztę ryżu i tak samo układamy pozostałe składniki. Wierzch polewamy sosem. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zarumienił, możemy przykryć folią aluminiową.
    Tort lekko studzimy i podajemy na ciepło.

Porady

Do tortu możemy dodać świeży brokuł zamiast mrożonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować