Wytrawny tort z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w bulionie drobiowym na półmiękko. Warzywa myjemy i oczyszczamy. Marchewkę kroimy na plasterki, paprykę w kostkę i razem smażymy na odrobinie oliwy, aż warzywa trochę zmiękną. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty, odcedzamy. Po ostygnięciu kroimy je na małe kawałki. Fetę kroimy w kostkę.
2.Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy ze szczyptą soli. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek, doprawiamy pieprzem, kminkiem, sokiem z cytryny i solą.
3.Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy połowę ryżu, wyrównujemy. Posypujemy połową cebuli ze szczypiorkiem i fety, a następnie układamy połowę marchewki, papryki i brokułów. Polewamy połową sosu jajecznego, lekko dociskamy. Wykładamy resztę ryżu i tak samo układamy pozostałe składniki. Wierzch polewamy sosem. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zarumienił, możemy przykryć folią aluminiową.
Tort lekko studzimy i podajemy na ciepło.
Porady
Do tortu możemy dodać świeży brokuł zamiast mrożonego.
Komentarze