Zastanawiałam się, czy z zestawu "ser ricotta + czekolada + mąka" można przygotować coś wytrawnego... Okazało się, że można! Zapraszam na lekko pikantne, wyśmienite tartaletki :)
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu b:
250 g sera ricotta
50 g czekolady gorzkiej (pół tabliczki)
3/4 szklanki mąki pszennej (ok.120 g)
składnik podstawowy dodatkowy:
100 g masła
składniki robocze:
2-2,5 łyżki zimnej wody
sól
chili mielone
Wytrawne tartaletki z kremem serowo-czekoladowym z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ze szczyptą soli siekamy z 80 gramami zimnego masła do uzyskania "kaszy". Dodajemy 2-2,5 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 części i wylepiamy foremki do tartaletek o średnicy 9 cm (nie trzeba ich smarować tłuszczem). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (14-15 minut). Studzimy i wyjmujemy z foremek.
2.Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy pozostałe masło (20 g) i roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając, aby składniki się połączyły. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie łączymy z serem ricotta i miksujemy na gładki krem, dodajemy szczyptę chili i odrobinę soli i dokładnie wszystko mieszamy.
3.Masę serowo-czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na upieczone korpusy. Dekorujemy gałązkami bazylii i plasterkami ostrej papryczki. Schładzamy przed podaniem.
Komentarze