Wytrawne muffinki serowo-cebulowe z salami

4.35 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Muffinki kojarzą się ze słodkim deserem. Tymczasem wytrawne, na słono są równie pyszne! Sprawdzają się jako kolacja/śniadanie na ciepło lub przekąska na imprezę. Robi się je dosłownie w kilka chwil, ze składników, które znaleźć możemy w każdej lodówce:) Z poniższego przepisu wyjdzie nam 10-12 sporyc

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 jajka L
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 łyżeczki soli
    150g sera cheddar lub innego twardego
    100 salami
    2 duże cebule
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.35 (213 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Wytrawne muffinki serowo-cebulowe z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, salami i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy rozgrzanym oleju do zeszklenia.
    .
  • 2. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, cebulę i salami. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  • 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia. Ciastem napełniamy formę do mufinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować