Wielbiciele serów pleśniowych z radością powitają na swym talerzu tartaletki, które łączą w sobie smak serów i ziemniaków. Sycące danie równie ładnie się prezentuje. Polecam.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
220 g mąki
110 g masła
2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
kilka łyżek wody
Farsz:
olej rzepakowy do podduszenia (2-3 łyżki)
1/2 pora
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1/2 cukinii
garść szpinaku
2 liście kapusty włoskiej
2-3 małe ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
rozmaryn świeży lub suszony
Serowy sos:
150 g ricotty
25 g parmezanu
25 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (można dodać różnie rodzaje)
100 ml śmietanki kremówki
sól
pieprz
Tartaletki wytrawne z warzywami i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieć ciasto. Uformuj placek, owiń go folią. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
2.Schłodzone ciasto wyłóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. (Możesz użyć jednej dużej formy lub przygotować 4 małe porcje.) Nakłuj ciasto. Obciąż papierem z fasolą. Piecz 10 minut w 220 st. Następnie jeszcze 10 minut w 190 stopniach bez obciążenia, aż ciasto się zrumieni.
3.Na patelni podduś na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę lub por. Gdy zmięknie, dodaj drobno pokrojony czosnek, sól i pieprz. Duś przez minutę.
4.Dodaj pokrojone warzywa: marchewkę, cukinię, szpinak, posiekaną kapustę oraz rozmaryn. Duś warzywa, aż zmiękną. Zdejmij z ognia.
5.W dużej misce wymieszaj ricottę, parmezan, ser pleśniowy i śmietankę kremówkę. Dodaj do sosu podduszone warzywa. Dokładnie wymieszaj.
6.Farsz wyłóż na ciasto. Na wierzchu ułóż ziemniaki.
7.Całość skrop oliwą, posyp solą i pieprzem oraz rozmarynem.
8.Piecz 20 minut w 190 st., aż ziemniaki się zezłocą.
Komentarze