Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli

  • wyświetlono: 27 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszne torciki. Krążki ciasta szpinakowego przełożone kremem z pieczonej makreli, serka kanapkowego i chrupiących rzodkiewek. Polecam.

  • 2 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto szpinakowe :
200 g szpinaku mrożonego
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
blaszka 24 x 24
papier do pieczenia
Na pieczone makrelę :
3 filety z makreli
przyprawa cytrynowa do ryb
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
sól
blaszka
papier do pieczenia
Na krem :
obrane mięso z makreli
150 gram serka śmietankowego z czosnkiem
2 łyżki z dużym czubkiem serka śmietankowego
sól do smaku
pieprz go smaku
czosnku granulowany do smaku
pęczek rzodkiewek
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Ponadto :
duża obręcz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli

  • 1. Dzień wcześniej rozmrażamy szpinak. Następnego dnia : Filety z makreli myjemy i odsączamy z wody. Osuszamy papierowym ręcznikiem i posypujemy przyprawami, skrapiamy sokiem cytryny i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Ciasto szpinakowe : odciśnięty szpinak blendujemy z olejem. Jajka miksujemy i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól. Miksujemy do połączenia i dolewamy zblendowany szpinak, ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
    Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy.
    Rzodkiewkę myjemy i osuszamy. 3 rzodkiewki kroimy w półplasterki , a resztę w kosteczkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy na drobno.
    Krem : upieczone makrelę pozbawiamy skóry i ości, mielimy na drobno.
    Do zmielonej ryby dodajemy serki, przyprawy, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę i mieszamy. Z ciasta wykrawamy dużą obręczą 4 kółka.
    Składanie : do obręczy wkładamy 1 krążek ciasta, 1/4 kremu, 1 krążek ciasta, 1/4 kremu. Drugi torcik przygotowujemy w ten sam sposób.
    Torciki wstawiamy do lodówki najmniej na 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z obręczy i dekorujemy. Boki i górę pokrojoną rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakirzodkiewkiJajkaszczypiorekmąka pszennasok z cytrynyproszek do pieczeniasólpieprzolejmakrelapieprz cytrynowyczosnek granulowanyserek śmietankowydla zdrowia i urodyszpinak mrożonyprzyprawa do rybgotuję z fantazjąwytrawne torciki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tosty z nutellą i bananami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tosty z nutellą i bananami

Lubicie tosty na słodko? Jeśli...

image-10o80rv

Dodane przez: beniawojt

Mini kanapki z pastą z rzodkiewek

Wiosenne,lekkie i zdrowe śniadanie.

image-1uj4ytg

Dodane przez: Agnieszka Rec

Mini kanapki z pastą

Bardzo smaczne kanapeczki z pastą...


Kanapki z kotlecikami z jajek

Dodane przez: MonikaW

Kanapki z kotlecikami z jajek

Przepis na 4 spore kanapki

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą

Dodane przez: igraszki losu

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą

Fast Food w nowej odsłonie z pysznym...

Mini kanapki z pastą z awokado

Dodane przez: Doraa

Mini kanapki z pastą z awokado

Gdy zabawa trwa w najlepsze a goście...