Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne torciki. Krążki ciasta szpinakowego przełożone kremem z pieczonej makreli, serka kanapkowego i chrupiących rzodkiewek. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto szpinakowe :
    200 g szpinaku mrożonego
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    blaszka 24 x 24
    papier do pieczenia
    Na pieczone makrelę :
    3 filety z makreli
    przyprawa cytrynowa do ryb
    sok z cytryny
    pieprz cytrynowy
    sól
    blaszka
    papier do pieczenia
    Na krem :
    obrane mięso z makreli
    150 gram serka śmietankowego z czosnkiem
    2 łyżki z dużym czubkiem serka śmietankowego
    sól do smaku
    pieprz go smaku
    czosnku granulowany do smaku
    pęczek rzodkiewek
    2 łyżki pokrojonego szczypiorku
    Ponadto :
    duża obręcz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Jajko Kanapki

Wytrawne szpinakowe torciki z kremem z makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej rozmrażamy szpinak. Następnego dnia : Filety z makreli myjemy i odsączamy z wody. Osuszamy papierowym ręcznikiem i posypujemy przyprawami, skrapiamy sokiem cytryny i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Ciasto szpinakowe : odciśnięty szpinak blendujemy z olejem. Jajka miksujemy i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól. Miksujemy do połączenia i dolewamy zblendowany szpinak, ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
    Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy.
    Rzodkiewkę myjemy i osuszamy. 3 rzodkiewki kroimy w półplasterki , a resztę w kosteczkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy na drobno.
    Krem : upieczone makrelę pozbawiamy skóry i ości, mielimy na drobno.
    Do zmielonej ryby dodajemy serki, przyprawy, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę i mieszamy. Z ciasta wykrawamy dużą obręczą 4 kółka.
    Składanie : do obręczy wkładamy 1 krążek ciasta, 1/4 kremu, 1 krążek ciasta, 1/4 kremu. Drugi torcik przygotowujemy w ten sam sposób.
    Torciki wstawiamy do lodówki najmniej na 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z obręczy i dekorujemy. Boki i górę pokrojoną rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować