Torciki szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolejna propozycja na imprezę, torciki szpinakowe przekładane dwiema warstwami, dolna to twarożek ze szczypiorkiem i cebulą z dodatkiem drobno pokrojonych pomidorów suszonych i jabłuszek kaparowych, a górna to mus twarożkowy z grillowanym łososiem. Warstwa szpinakowa to nic innego jak rolada szpinakowa (ten sam przepis), tyle że nie rolowana, a w formie torcika, ja zrobiłam dwie warstwy, ale jak potrzebujecie mniej, to można ciasto pociąć na 4 kawałki i tort będzie jeszcze bardziej okazał. Można zrobić tylko jeden rodzaj masy twarożkowej, też będzie smacznie. Taki torcik to fajna alternatywa dla znanej już rolady szpinakowej :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
    450 g mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    4 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    kilka kawałków sera pleśniowego

    Warstwa górna:
    2 serki twarogowe ze szczypiorkiem i cebulą
    ok. 500 g świeżego filetu z łososia
    sok z cytryny
    przyprawa do ryb
    sól i pieprz do smaku

    Warstwa dolna:
    2 serki twarogowe ze szczypiorkiem i cebulą
    kilka jabłuszek kaparowych
    kilka pomidorów suszonych w oliwie
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Przekąski

Torciki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe:

    Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle klarowanym. Dodać ser pleśniowy, przeciśnięty przez prasę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmieszać z mąką i wmieszać do letniego szpinaku. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do szpinaku. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto i rozsmarować je na prawie całą blachę. Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Po wyjęciu wystudzić.
  • 2. Warstwa górna:

    Rybę umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb oraz skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron. Rybę wystudzić, rozdrobnić i przełożyć do miski. Dodać serki i zblendować na gładką masę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Warstwa dolna:

    Kapary i pomidory drobno pokroić i zmieszać z serkami, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Torciki szpinakowe 4. Przygotowanie torcików:

    Ciasto szpinakowe przekroić na dwie połówki lub na ćwiartki. Smarować na zmianę warstwy serków i przekładać ciastem szpinakowym, jak przy torcie. Górę udekorować koperkiem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować