wytrawne gofry

4.5 (168 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wytrawna wersja gofrów. Gofry wytrawne idealnie odnajdą się jako drugie śniadanie lub ciepła kolacja. Dodatki możemy zmieniać w zależności od tego na co akurat mamy ochotę. Zamiast gofrów można usmażyć placuszki na patelni.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gofry wytrawne: mąka pszenna pełnoziarnista 2,5 szklanki
    mleko 1 szklanka
    maślanka 1 szklanka (jak nie mam to pomijam, daje więcej mleka)
    jajko 1 szt
    odrobina sody
    kiełbasa drobiowa lub z serem 2 szt (lub parówki)
    kukurydza 1 mała puszka
    świeży szpinak - pół opakowania lub szczypiorek 1 pęczek
    ser żółty
    mogą być rózne składniki , w/g własnego smaku
    sól
    pieprz
    margaryna do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Gofry Przystawki

Wytrawne gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gofry 1. Gofry wytrawne: Z mąki, jajka, mleka,maślanki i sody robimy ciasto (tak jak na naleśniki, tylko ciasto będzie dużo gęstsze). Kiełbaski kroimy w kostkę, szpinak lub szczypiorek drobno kroimy, żółty ser kroimy w kosteczkę. Wrzucamy te składniki do ciasta, dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki. Ja dodałam jeszcze świeży koperek. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy 7 min. (lub dłużej, zależy od mocy gofrownicy - moja ma 1400W ale nie piekę na największej mocy). I gofry wytrawne gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Gofry wytrawne świetnie smakują np. z serkiem i łososiem.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować