Wytrawne babeczki ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i smaczne wytrawne babeczki doskonałe na piknik w ogrodzie czy plenerze.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
    1 pęczek zielonych szparagów
    200 ml śmietanki 30%
    3 jajka
    2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
    50 g żółtego sera startego na tarce
    1/2 łyżeczki kurkumy
    szczypta startej gałki muszkatołowej
    sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Babeczki Babeczki Przekąski

Wytrawne babeczki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty po czym zahartować ugotowane szparagi przekładające je do zimnej wody z kostkami lodu.

    Płat ciast francuskiego podzielić na 12 części.

    Formę do wypieku muffinek natłuścić masłem lub olejem,ułożyć w wgłębienia kwadraty z ciasta,dobrze docisnąć do dna i boków.

    Do miski wlać śmietankę,wbić jajka,wymieszać roztrzepując rózgą lub widelcem. Dodać starty ser,posiekany szczypiorek i przyprawy.
    Masą napełnić przygotowane koszyczki z ciasta nalewając do 3/4 wysokości.
    Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i powtykać w napełnione masą jajeczną koszyczki.

    Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 25 minut.

Porady

Babeczki można spożywać na ciepło lub zabrać je ze sobą na piknik czy wycieczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować