Wytrawne babeczki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 2 minuty po czym zahartować ugotowane szparagi przekładające je do zimnej wody z kostkami lodu.
Płat ciast francuskiego podzielić na 12 części.
Formę do wypieku muffinek natłuścić masłem lub olejem,ułożyć w wgłębienia kwadraty z ciasta,dobrze docisnąć do dna i boków.
Do miski wlać śmietankę,wbić jajka,wymieszać roztrzepując rózgą lub widelcem. Dodać starty ser,posiekany szczypiorek i przyprawy.
Masą napełnić przygotowane koszyczki z ciasta nalewając do 3/4 wysokości.
Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i powtykać w napełnione masą jajeczną koszyczki.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 25 minut.
Porady
Babeczki można spożywać na ciepło lub zabrać je ze sobą na piknik czy wycieczkę.
Komentarze