WYKWINTNY PASZTET

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pasztet trochę inny ,udekorowany owocami i galaretką pomarańczową.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • *20 dag cielęciny
    *20 dag wieprzowiny
    *20 dag gęsiny
    *20 dag wątróbek drobiowych.
    *10 cieniutkich plasterków słoniny
    *łyżka masła
    *4 jajka
    *pół szkl. śmietany 30 %
    *łyżka mąki ziemn.
    *łyżka cukru pudru
    *cebula
    *2 ząbki czosnku
    *4 ziarenka ziela ang.
    *10 ziarenek pieprzu
    *łyżeczka majeranku
    *łyżeczka soli.
    *szczypta gałki muszkatołowej
    *kieliszek koniaku
    *kieliszek wiśniówki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wykwintny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cielęcinę, wieprzowinę i gęsinę zalać 2 szkl. wody , dodać obraną cebulę, czosnek , ziele ang. pieprz ,majeranek ,sól. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować ,aż woda wyparuje całkiem. Na patelni mocno rozgrzać masło i krótko podsmażyć wątróbki.( w środku powinny zostać krwiste ) Przełożyć wątróbki do miseczki , zalać wiśniówką. odstawić na godzinę. Ugotowane mięsa wraz z wątróbkami i przyprawami zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.Do masy dodać śmietanę , cukier puder, koniak , jajka, mąkę ziemniaczaną i gałkę muszkatołową . Dokładnie wymieszać . Naczynie do pieczenia wyłożyć plastrami słoniny, napełnić masą , na wierzchu położyć kilka plasterków słoniny , wstawić do większego naczynia i wlać do niego tyle wody by sięgała do połowy wysokości formy. Piec około półtorej godziny. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( gdy woda odparowała , należy ją uzupełnić ) .Upieczony pasztet wystudzić dopiero wtedy można zdjąć z wierzchu plastry słoniny. Udekorować świeżymi owocami ( winogron, pomarańcz,, brzoskwinie ,jagody) i polać gęstniejącą galaretką pomarańczową. SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować