Wykwintny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cielęcinę, wieprzowinę i gęsinę zalać 2 szkl. wody , dodać obraną cebulę, czosnek , ziele ang. pieprz ,majeranek ,sól. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować ,aż woda wyparuje całkiem. Na patelni mocno rozgrzać masło i krótko podsmażyć wątróbki.( w środku powinny zostać krwiste ) Przełożyć wątróbki do miseczki , zalać wiśniówką. odstawić na godzinę. Ugotowane mięsa wraz z wątróbkami i przyprawami zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.Do masy dodać śmietanę , cukier puder, koniak , jajka, mąkę ziemniaczaną i gałkę muszkatołową . Dokładnie wymieszać . Naczynie do pieczenia wyłożyć plastrami słoniny, napełnić masą , na wierzchu położyć kilka plasterków słoniny , wstawić do większego naczynia i wlać do niego tyle wody by sięgała do połowy wysokości formy. Piec około półtorej godziny. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( gdy woda odparowała , należy ją uzupełnić ) .Upieczony pasztet wystudzić dopiero wtedy można zdjąć z wierzchu plastry słoniny. Udekorować świeżymi owocami ( winogron, pomarańcz,, brzoskwinie ,jagody) i polać gęstniejącą galaretką pomarańczową. SMACZNEGO !
Komentarze