WYKWINTNY PASZTET

  • wyświetlono: 236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pasztet trochę inny ,udekorowany owocami i galaretką pomarańczową.

128
  • 1 porcje
  • Łatwy

Składniki

*20 dag cielęciny
*20 dag wieprzowiny
*20 dag gęsiny
*20 dag wątróbek drobiowych.
*10 cieniutkich plasterków słoniny
*łyżka masła
*4 jajka
*pół szkl. śmietany 30 %
*łyżka mąki ziemn.
*łyżka cukru pudru
*cebula
*2 ząbki czosnku
*4 ziarenka ziela ang.
*10 ziarenek pieprzu
*łyżeczka majeranku
*łyżeczka soli.
*szczypta gałki muszkatołowej
*kieliszek koniaku
*kieliszek wiśniówki.

Sposób przygotowania przepisu:

WYKWINTNY PASZTET

  • 1. Cielęcinę, wieprzowinę i gęsinę zalać 2 szkl. wody , dodać obraną cebulę, czosnek , ziele ang. pieprz ,majeranek ,sól. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować ,aż woda wyparuje całkiem. Na patelni mocno rozgrzać masło i krótko podsmażyć wątróbki.( w środku powinny zostać krwiste ) Przełożyć wątróbki do miseczki , zalać wiśniówką. odstawić na godzinę. Ugotowane mięsa wraz z wątróbkami i przyprawami zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.Do masy dodać śmietanę , cukier puder, koniak , jajka, mąkę ziemniaczaną i gałkę muszkatołową . Dokładnie wymieszać . Naczynie do pieczenia wyłożyć plastrami słoniny, napełnić masą , na wierzchu położyć kilka plasterków słoniny , wstawić do większego naczynia i wlać do niego tyle wody by sięgała do połowy wysokości formy. Piec około półtorej godziny. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( gdy woda odparowała , należy ją uzupełnić ) .Upieczony pasztet wystudzić dopiero wtedy można zdjąć z wierzchu plastry słoniny. Udekorować świeżymi owocami ( winogron, pomarańcz,, brzoskwinie ,jagody) i polać gęstniejącą galaretką pomarańczową. SMACZNEGO !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

koniakJajkacebulaczosnekwieprzowinaśmietanawątróbki drobiowemajeraneksłoninaowocemasłosólpieprzcielęcinacukier puderwiśniówkagalaretka pomarańczowagęsinaziele angmąka ziemngałka muszk

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki - paszteciki

Dodane przez: Jola1977-1977

Rogaliki - paszteciki

Jeśli nie pasztet, to może mały...

Galareta z warzywami i kurczakiem

Dodane przez: mysza75

Galareta z warzywami i kurczakiem

Wiosenna galareta z warzywami...

Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem

Dodane przez: bienpyt

Ryba w sosie słodko kwaśnym z ananasem

Super przekąska na zimno. W roli...

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Dodane przez: AnetaJ

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Wydaje mi się, że kuchnię resztkową...

cukinia

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Cukinia w serowej panierce z sosem czosnkowym

Taka serowa propozycja odmieni...

Śledzie z grzybami w pomidorach

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledzie z grzybami w pomidorach

Śledzie w każdej wersji są dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE