REKLAMA

Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny

wyświetlono: 2348 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Mięsny pasztet z soczystą żurawiną to nasz domowy tradycyjny specjał, który gości na naszych stołach od lat. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach.

opublikowany: 27.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 1,30 kg mięsa z kaczki bez kości (waga po ugotowaniu)
    200g wątróbki z kaczki
    300g wątróbki drobiowej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    6 ziaren ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    10 ziaren czarnego pieprzu
    180g suszonej żurawiny
    olej
    sól
    pieprz
    oliwa i bułka tarta do wysmarowania formy

    Galaretka żurawinowa:
    200g świeżej żurawiny
    125ml czerwonego półsłodkiego wina
    100ml wody
    3 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki żelatyny
    sok z 1/2 cytryny
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny 1. Mięso z kaczki pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać obrane marchewki, pietruszkę i gotować kolejne 60-70 minut aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.
  • Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny 2. Jedną cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać wątróbki i chwilę dusić pod przykryciem.
  • Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny 3. Ugotowane mięso, warzywa, wątróbki z cebulą i cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać suszoną żurawinę i tyle bulionu, (w którym gotowało się mięso) żeby masa była dość wilgotna. Następnie masę doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużej foremki (keksówki) wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą.
  • Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-75 minut, a następnie wystudzić.
  • Wykwintny pasztet z kaczki i żurawiny 5. Galaretka:
    Żurawinę umyć i przełożyć do rondelka, dodać wino, wodę, cukier i sok z cytryny. Następnie zagotować i zmiksować blenderem pozostawiając większe kawałki żurawiny. Żelatynę zalać mała ilością wody, pozostawić do napęcznienia a następni połączyć z zmiksowaną żurawiną i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 6. Po tym czasie wylać na pasztet i schłodzić w lodówce około 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Brenia Brenia

Pasztet z kaczki

Pasztet ten wymaga trochę czasu ale jego smak rekompensuje wszystko.

kategoria: Pasztet opublikowany: 21.03.2013 | wyświetlono: 7161 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: leenaa leenaa

Domowy pasztet z kaczki

Idealny na śniadanie

kategoria: Pasztet opublikowany: 12.12.2013 | wyświetlono: 55661 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: BARB 65283227_201192117466427_1378378167768580096_n

Pasztet wykwintny

Wykwintny pasztet z trzech mięs, kaczki, kurczaka i królika. Pełen smaku, tradycyjny, lepszego nie próbowałam.

kategoria: Zapiekanki Pasztet opublikowany: 03.02.2021 | wyświetlono: 181 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: halinaczaplicka 128

WYKWINTNY PASZTET

Pasztet trochę inny ,udekorowany owocami i galaretką pomarańczową.

kategoria: galaretki wątróbka wiśniówka jajko Przekąski opublikowany: 29.10.2017 | wyświetlono: 266 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Pasztet z kaczki

Jeśli lubicie gotować rosół na kaczym mięsie, to spróbujcie później zrobić z niego pasztet.

kategoria: Pasztet opublikowany: 21.09.2019 | wyświetlono: 356 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: paulaaa2 paulaaa2

Wykwintny pasztet z KRÓLIKA !

Prawdziwa uczta, idealny na wielkanocnym stole i nie tylko.

kategoria: Pasztet opublikowany: 14.04.2014 | wyświetlono: 1630 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE