Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

  • wyświetlono: 753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wyjątkowa pasta do chleba. Delikatna w smaku wątróbka drobiowa połączona ze słodyczą wiśniówki i suszonych śliwek, ostrością imbiru i intensywnym aromatem natki pietruszki. Jej przygotowanie nie wymaga super umiejętności kucharskich, a dodatkowo jest to tania propozycja na różnego rodzaju kanapki

ja
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

50-60 dag wątróbki drobiowej,
1 duża cebula,
10 suszonych śliwek,
2 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki wiśniówki (np. Lubuskiej),
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

  • 1. Wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu, opłukać i osączyć.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim cebulę na złoty kolor, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą łyżkę oleju i smażyć kawałki wątróbki z dwóch stron, aż będą rumiane. Pod koniec smażenia dodać cebulę i wiśniówkę. Smażyć razem przez chwilę, aż odparuje alkohol.
  • 3. Dodać majeranek, oprószyć solą i pieprzem, podlać 1/4 szklanki gorącej wody, dusić jeszcze razem pod przykrywką przez 2-3 minuty.
  • 4. Usmażoną wątróbkę z cebulą i sosem przełożyć do melaksera lub zmiksować blenderm na jednolitą masę dodając imbir i gałkę muszkatołową. Do przygotowanej masy dodać umyte i pokrojone śliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, przełożyć do miski lub innego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilimbirnatka pietruszkimajeranekwątróbka drobiowaśliwki suszonepasztet drobiowywiśniówkapasta do chlebaStary Zeszyt

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet

Dodane przez: msewka

Pasztet mięsny z wątróbką

Bardzo lubimy pasztet, a do kupnych...

image-268l06j

Dodane przez: aliss06

Domowy pasztet z wątróbką

Przygotowanie tego pasztetu wymaga...

image-09svqvb

Dodane przez: paulette17

PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ

Gdy zostanie Nam mięso z rosołu...

Pasztet drobiowy z wątróbką

Dodane przez: Kloruś

Pasztet drobiowy z wątróbką

Wątróbka to doskonałe źródło żelaza,...

Domowy pasztet z wątróbki

Dodane przez: PolskaGotuje

Domowy pasztet z wątróbki

100 % wątróbki w pasztecie. Możemy...

Pasztet z wątróbką i żurawiną

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pasztet z wątróbką i żurawiną

Pachnący owocową nutą, miękki i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE