Wyborna szarlotka ze śliwkami

5 (197 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka sama smakuje anielsko, a w połączeniu ze śliwkami węgierkami to dopiero delicja. Smaczna i szybka do zrobienia. Ciasto kruche, masa aromatyczna.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    10 dag. margaryny
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    70 dag. jabłek
    1/2 szklanki cukru
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    skórka otarta z pół cytryny
    Dodatkowo:
    10 śliwek węgierek
    wąska długa blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Wyborna szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki ciasta zagniatam, wałkuje na prostokąt, wykładam blaszkę, tak aby boki były podniesione, wstawiam do lodówki na 30 minut. Z pozostałego ciasta wykrawam foremką kwiatki na wierzch ciasta.
  • jk 2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, gotuję z cukrem i dodatkami, studzę. Masę wykładam na przygotowany spód. Na masie układam pozbawione pestek śliwki, kwiatki z ciasta kruchego, piekę 60 minut w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posypuje cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Szarlotka ze śliwkami

To może cię zainteresować