Szarlotka sama smakuje anielsko, a w połączeniu ze śliwkami węgierkami to dopiero delicja. Smaczna i szybka do zrobienia. Ciasto kruche, masa aromatyczna.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dag. margaryny
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
70 dag. jabłek
1/2 szklanki cukru
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z pół cytryny
Dodatkowo:
10 śliwek węgierek
wąska długa blaszka wyłożona papierem do pieczenia
cukier puder do posypania
Wyborna szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam, wałkuje na prostokąt, wykładam blaszkę, tak aby boki były podniesione, wstawiam do lodówki na 30 minut. Z pozostałego ciasta wykrawam foremką kwiatki na wierzch ciasta.
2.Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, gotuję z cukrem i dodatkami, studzę. Masę wykładam na przygotowany spód. Na masie układam pozbawione pestek śliwki, kwiatki z ciasta kruchego, piekę 60 minut w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posypuje cukrem pudrem.
Komentarze