Klasyczny przepis na szarlotkę, w którym jabłka zostały zastąpione przez śliwki z odrobiną imbiru... Kruche ciasto, pyszny środek i jeszcze lepsza kruszonka...
Szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do robota kuchennego i uruchamiamy mieszanie. Kończymy pracę, kiedy ciasto zacznie zbijać się w kulę. Jeśli zagniatamy ciasto tradycyjnie, wówczas mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki oprócz wody i delikatnie rozcieramy palcami do momentu aż całość będzie przypominała mokry piasek. Dodajmy wodę i szybko zagniatamy ciasto.
Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm i wstawiamy ją do lodówki.
2.Cukier wsypujemy do rondla, dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy do momentu aż zrobi się syrop, dodajemy śliwki, imbir i smażymy około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w ziemnej wodzie i wlewamy do śliwek, mieszamy dokładnie. Masa powinna nam zgęstnieć.
3.Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem kilkanaście razy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 20 minut, aż stanie się lekko złote, wyjmujemy i studzimy.
Na wystudzone ciasto wykładamy chłodną masę śliwkową.
4.Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy razem palcami i posypujemy nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 35 minut. Wyjmujemy ,studzimy, podajemy...
Komentarze