Połączenie jabłek i śliwek nadaje tradycyjnej szarlotce zupełnie innego smaku i aromatu. Proste i nieskomplikowane ciasto nie przysporzy nikomu trudności.
Szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
2.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
Komentarze