Szarlotka ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Połączenie jabłek i śliwek nadaje tradycyjnej szarlotce zupełnie innego smaku i aromatu. Proste i nieskomplikowane ciasto nie przysporzy nikomu trudności.

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku
    500g wypestkowanych śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować