Jest to ciasto, które piekła moja babcia. Dziś mało kto stosuje ciasto drożdżowe parzone, ale jest niecodzienne i warto się pokusić na upieczenie. Ja piekę je raz w roku, na Wielkanoc, bo zajmuje zbyt dużo czasu. Ale jest wykwintna!
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
50dkg. mąki tortowej, 10 żółtek, 10dkg. masła, 8dkg. cukru, 6dkg. drożdży, 1 i pół szklanki mleka, pół łyżeczki soli, aromat waniliowy, rodzynki jeśli ktoś lubi.
Babka wielkanocna z drożdżowego parzonego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą formę babową wysmarować masłem i wysypać mąką, masło roztopić w garnuszku, mleko zagotować i wrzącym mlekiem zaparzyć połowę mąki. Szybko wymieszać łyżką, żeby nie było grudek, odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozkruszyć i dodając łyżeczkę cukru rozetrzeć, żeby się rozpłynęły. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Do zaparzonej mąki dodać po kolei rozpuszczone drożdże, ubite żółtka, resztę mąki, aromat, sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić aż "odchodzi" od ręki. Pomału, porcjami dodawać roztopione masło i dalej wyrabiać aż całe masło wejdzie w ciasto. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.pół godziny). Po wyrośnięciu zgnieść, aby straciło powietrze i przełożyć do formy. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie do trzech czwartych formy, wstawić do piekarnika o temperaturze 180st.C. Piec do zrumienienia ok.30-40 minut. Zawsze sprawdzam w środku patyczkiem, gdy jest suchy, baba jest upieczona. Upieczoną wyjąć z piekarnika i po pół godzinie można delikatnie wyłożyć na przygotowaną tacę. Zimną oblewam lukrem.
SMACZNEGO!
Komentarze