Babka wielkanocna z drożdżowego parzonego ciasta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to ciasto, które piekła moja babcia. Dziś mało kto stosuje ciasto drożdżowe parzone, ale jest niecodzienne i warto się pokusić na upieczenie. Ja piekę je raz w roku, na Wielkanoc, bo zajmuje zbyt dużo czasu. Ale jest wykwintna!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50dkg. mąki tortowej, 10 żółtek, 10dkg. masła, 8dkg. cukru, 6dkg. drożdży, 1 i pół szklanki mleka, pół łyżeczki soli, aromat waniliowy, rodzynki jeśli ktoś lubi.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka wielkanocna z drożdżowego parzonego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą formę babową wysmarować masłem i wysypać mąką, masło roztopić w garnuszku, mleko zagotować i wrzącym mlekiem zaparzyć połowę mąki. Szybko wymieszać łyżką, żeby nie było grudek, odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozkruszyć i dodając łyżeczkę cukru rozetrzeć, żeby się rozpłynęły. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Do zaparzonej mąki dodać po kolei rozpuszczone drożdże, ubite żółtka, resztę mąki, aromat, sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić aż "odchodzi" od ręki. Pomału, porcjami dodawać roztopione masło i dalej wyrabiać aż całe masło wejdzie w ciasto. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.pół godziny). Po wyrośnięciu zgnieść, aby straciło powietrze i przełożyć do formy. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie do trzech czwartych formy, wstawić do piekarnika o temperaturze 180st.C. Piec do zrumienienia ok.30-40 minut. Zawsze sprawdzam w środku patyczkiem, gdy jest suchy, baba jest upieczona. Upieczoną wyjąć z piekarnika i po pół godzinie można delikatnie wyłożyć na przygotowaną tacę. Zimną oblewam lukrem.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować