róża tarta

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to wykwintne nadzienie do ciast w szczególności pączków !!! Ale można jej użyć choćby do ciasta kruchego. Tego zapachu i smaku nie zastąpi żadna inna marmolada czy konfitura. Jest jedyna w swoim rodzaju.

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dkg płatków róży cukrowej, 50 dkg cukru-pudru, 1 dkg kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Róża tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różę należy oczyścić z żółtych końcówek (zbierać w suchy, słoneczny dzień), zmielić w maszynce do mięsa. W misce dosypać do niej cukier i mikserem na niskich obrotach "ucierać" kilka minut, zostawić. Czynność powtórzyć dwa, trzy razy na koniec dodając kwasek cytrynowy. Po dodaniu kwasku róża zmieni kolor z ciemno buraczanego na barwę pięknego wina. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
    Rano jeszcze raz zmiksować parę minut i przenosić do czystych (przelewam wrzątkiem!) słoiczków dżemowych. Szczelnie zakręcić pokrywki, przenieść do spiżarni w chłodne miejsce.
    SMACZNEGO!

Porady

Nie jest konieczne pasteryzowanie. Taki słoiczek mam nawet kilka lat i nic mu się nie stanie zważywszy ilość cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować