moje ciasto (babka) cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wymyśliłem z rozpaczy dowiedziawszy się, że jutro wpadną znajomi a w domu tylko resztki. Nie przypuszczałem, że wyjdzie coś tak niesamowitego!

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka, 3/4 szklanki oleju, niepełna szklanka cukru-pudru, 2 kisiele cytrynowe (bez cukru!), otarta skórka z cytryny, sok z połówki cytryny, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia.

Moje ciasto (babka) cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem aż podrosną, wlewać olej jak przy robieniu majonezu, wyłączyć mikser i wsypać mąkę, kisiele, wcisnąć sok z pół cytryny, dodać otartą skórkę, proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką, zmiksować szybko. Ciasto można piec w długiej, wąskiej foremce lub foremce babki w temperaturze 180st.C około 40min.(forma ma być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą!). Gdy się zrumieni, sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Gorące ciasto wyrzucić na tacę, ostygnięte polukrować lukrem o zapachu cytryny. Najbardziej smakuje, gdy się kończy :) SMACZNEGO!

Porady

Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę z cytryny zamiast rodzynek, ale nie jest to konieczne. Ciasto i tak będzie wyśmienite !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy