Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego

  • wyświetlono: 1589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Takiego baranka przygotowałam razem z moją najmłodszą córką - ja przygotowywałam ciasto, a córka lepiła. Może nie jest idealny, za to bardzo smaczny i ślicznie wygląda na wielkanocnym stole. Kawałek takiej "baraniny" doskonale smakuje z kubkiem mleka albo aromatyczną kawą w wielkanocne popołudnie.

jola4311
  • 80min

Składniki

- 0,5 kg mąki,
- 3 dag drożdży,
- 5 dag masła lub margaryny,
- 2 jajka,
- 1 białko jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- szklanka letniego mleka,
- 2 goździki i 2 ziarenka ziela angielskiego,
- cukier puder i gorzkie kakao do posypania.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego

  • 1. Masło lub margarynę rozpuszczamy, studzimy.
    Drożdże rozkruszamy, mieszamy z 2 łyżkami cukru i mąki, dodajemy ok. 1/2 szklanki letniego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę, resztę letniego mleka, wyrośnięty zaczyn i rozbełtane jajka.
    Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, oprószamy je mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto dzielimy na 3 części: 1 największą (tułów) i 2 mniejsze, podobnej wielkości (głowa i "włóczka").
    Z największej części formujemy tułów i przenosimy go na blaszkę z papierem. Z mniejszej części lepimy głowę, z goździków robimy oczka, a z ziela angielskiego nozdrza, przyklejamy ją za pomocą rozbełtanego białka jaja. Z ostatniej części formujemy kuleczki podobnej wielkości, tułów i część głowy baranka smarujemy białkiem, przyklejamy kuleczki tworząc "włóczkę".
    Przed pieczeniem baranka możemy posmarować 3-4 łyżkami mleka.
  • 4. Baranka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 35-40 minut.
    Studzimy i oprószamy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieWielkanocbaranek wielkanocnydrożdżemój pomysłbaranekdrożdżowe wypiekisłodkie wypiekidekoracyjne wypiekiwielkanocne wypiekimaślane wypiekisłodkie ciasto drożdżowewypieki dla dzieciświąteczny baranek
 

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki,żółty ser,salami, kiechup...

Chleb wielkanocny z ziołami

Dodane przez: PolskaGotuje

Chleb wielkanocny z ziołami

Chociaż hoduję zakwas pszenny i...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

Ciasto drożdżowe

Dodane przez: rzelkazag

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe

Kiedy robię pizzę, kiedy piekę...

PASZTECIKI Z MIESEM

Dodane przez: Mariola123

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem...

Bułeczki drożdżowe z parówką

Dodane przez: alaaa

Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki polecam na kolację.Ciasto...