Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Takiego baranka przygotowałam razem z moją najmłodszą córką - ja przygotowywałam ciasto, a córka lepiła. Może nie jest idealny, za to bardzo smaczny i ślicznie wygląda na wielkanocnym stole. Kawałek takiej "baraniny" doskonale smakuje z kubkiem mleka albo aromatyczną kawą w wielkanocne popołudnie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki,
    - 3 dag drożdży,
    - 5 dag masła lub margaryny,
    - 2 jajka,
    - 1 białko jajka,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - szczypta soli,
    - szklanka letniego mleka,
    - 2 goździki i 2 ziarenka ziela angielskiego,
    - cukier puder i gorzkie kakao do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę rozpuszczamy, studzimy.
    Drożdże rozkruszamy, mieszamy z 2 łyżkami cukru i mąki, dodajemy ok. 1/2 szklanki letniego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę, resztę letniego mleka, wyrośnięty zaczyn i rozbełtane jajka.
    Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, oprószamy je mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto dzielimy na 3 części: 1 największą (tułów) i 2 mniejsze, podobnej wielkości (głowa i "włóczka").
    Z największej części formujemy tułów i przenosimy go na blaszkę z papierem. Z mniejszej części lepimy głowę, z goździków robimy oczka, a z ziela angielskiego nozdrza, przyklejamy ją za pomocą rozbełtanego białka jaja. Z ostatniej części formujemy kuleczki podobnej wielkości, tułów i część głowy baranka smarujemy białkiem, przyklejamy kuleczki tworząc "włóczkę".
    Przed pieczeniem baranka możemy posmarować 3-4 łyżkami mleka.
  • 4. Baranka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 35-40 minut.
    Studzimy i oprószamy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować