Wuzetka z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwa w przygotowaniu, przepyszna i ładnie wyglądająca na stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 opakowania budyniu czekoladowego
    ½ szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    0,5 litra kremówki 36%
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    1 lub 2 łyżki cukru pudru
    (w zależności od upodobań)

    Polewa:
    Tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki wody
    2 łyżki mleka
    ¼ kostki margaryny

    Dodatkowo:
    Dżem porzeczkowy/wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wuzetka

Wuzetka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę i posmarować dżemem.

    Bita śmietana:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim ciastem. Resztę kremówki pozostawić do dekoracji.

    Polewa:
    Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

    Przed podaniem, kawałki ciastka udekorować bitą śmietaną i malinami.

Porady

Forma: 25x35cm Zamiast malin można użyć jeżyn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować