1.Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie mąkę wraz z kakao mieszamy i przesiewamy do żółtek. Delikatnie miksujemy.
Dodajemy olej, w tym momencie masa wygląda niezbyt zachęcająco :-) ale wszystko jest ok.
Następnie do całości dodajemy wrzątek i miksujemy.
Do masy dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie miksujemy. Dodajemy białka mieszamy i ciasto gotowe.
Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny -temperatura 170 stopni.
po upieczeniu wyciągamy delikatnie ciasto z blaszki i studzimy. Następnie przecinamy na 2 blaty.
2.poncz
mieszamy wszystkie składniki i ponczujemy blat ciasta
3.Naponczowany blat ciasta smarujemy cienką warstwą powideł.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, na koniec dodając śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem.
Uważajcie żeby nie przebić śmietany, żeby się nie zrobiło masło.
Śmietanę wykładamy na blat ciasta PAMIĘTAJMY O ZOSTAWIENIU NIEWIELKIEJ ILOŚCI ŚMIETANY DO DEKORACJI.
Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i smarujemy ciekną warstwą powideł.
4.polewa
Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Następnie polewę musimy troszkę ostudzić, i wylewamy na ciasto.
5.Ciasto chowamy na około 1 godzinkę do lodówki żeby polewa się ścięła.
Następnie ciasto kroimy na 12 porcji , na każdym ciastku robimy kleksa z bitej śmietany i gotowe. :-)
Komentarze