wuzetka

  • wyświetlono: 1246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

najlepsza wuzetka , zachwyciła mnie od pierwszego wejrzenia

P1018962_Fotor
  • 120min

Składniki

przepis na dużą blaszkę

SKŁADNIKI

CIASTO:

6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki wrzątku

PONCZ:

0,5 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki spirytusu

NADZIENIE:

1 litr śmietany 36%
3 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
słoiczek powideł śliwkowych lub dżem (może być wiśniowy, lub porzeczkowy)


POLEWA:

0,5 czekolady mlecznej
0,25 czekolady gorzkiej
łyżeczka miodu
łyżka masła
3 łyżki mleka
łyżeczka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

wuzetka

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
    W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie mąkę wraz z kakao mieszamy i przesiewamy do żółtek. Delikatnie miksujemy.
    Dodajemy olej, w tym momencie masa wygląda niezbyt zachęcająco :-) ale wszystko jest ok.
    Następnie do całości dodajemy wrzątek i miksujemy.
    Do masy dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie miksujemy. Dodajemy białka mieszamy i ciasto gotowe.
    Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny -temperatura 170 stopni.
    po upieczeniu wyciągamy delikatnie ciasto z blaszki i studzimy. Następnie przecinamy na 2 blaty.
  • ponczujemy2. poncz

    mieszamy wszystkie składniki i ponczujemy blat ciasta
  • .3. Naponczowany blat ciasta smarujemy cienką warstwą powideł.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy, na koniec dodając śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem.
    Uważajcie żeby nie przebić śmietany, żeby się nie zrobiło masło.
    Śmietanę wykładamy na blat ciasta PAMIĘTAJMY O ZOSTAWIENIU NIEWIELKIEJ ILOŚCI ŚMIETANY DO DEKORACJI.


    Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i smarujemy ciekną warstwą powideł.
  • polewa4. polewa

    Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
    Następnie polewę musimy troszkę ostudzić, i wylewamy na ciasto.
  • wuzetka5. Ciasto chowamy na około 1 godzinkę do lodówki żeby polewa się ścięła.

    Następnie ciasto kroimy na 12 porcji , na każdym ciastku robimy kleksa z bitej śmietany i gotowe. :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: justynka298

Wuzetka

Jest szybka, prosta i tania w przyrządzeniu,...

Wuzetka walentynkowa

Dodane przez: Kociołek Iwony

Wuzetka walentynkowa

Walentynkowa wersja wuzetki wzbogacona...

Dodane przez: Natalia Ch 1987

wuzetka

maż ja uwielbia

Torcik Wuzetka

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Wuzetka

Przepis ten spostrzegłam na jednym...

wuzetka

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

ciasto WuZetka

Pamiętacie scenę z filmu "Miś"...

tort wuzetka

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort wuzetka

Zapraszam na pyszną wuzetkę podaną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE