wuzetka

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

najlepsza wuzetka , zachwyciła mnie od pierwszego wejrzenia

  • 2 godz.

Składniki:

  • przepis na dużą blaszkę

    SKŁADNIKI

    CIASTO:

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    4 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki wrzątku

    PONCZ:

    0,5 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżki spirytusu

    NADZIENIE:

    1 litr śmietany 36%
    3 śmietan fixy
    3 łyżki cukru pudru
    słoiczek powideł śliwkowych lub dżem (może być wiśniowy, lub porzeczkowy)


    POLEWA:

    0,5 czekolady mlecznej
    0,25 czekolady gorzkiej
    łyżeczka miodu
    łyżka masła
    3 łyżki mleka
    łyżeczka kakao

Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
    W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie mąkę wraz z kakao mieszamy i przesiewamy do żółtek. Delikatnie miksujemy.
    Dodajemy olej, w tym momencie masa wygląda niezbyt zachęcająco :-) ale wszystko jest ok.
    Następnie do całości dodajemy wrzątek i miksujemy.
    Do masy dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie miksujemy. Dodajemy białka mieszamy i ciasto gotowe.
    Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny -temperatura 170 stopni.
    po upieczeniu wyciągamy delikatnie ciasto z blaszki i studzimy. Następnie przecinamy na 2 blaty.
  • ponczujemy 2. poncz

    mieszamy wszystkie składniki i ponczujemy blat ciasta
  • . 3. Naponczowany blat ciasta smarujemy cienką warstwą powideł.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy, na koniec dodając śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem.
    Uważajcie żeby nie przebić śmietany, żeby się nie zrobiło masło.
    Śmietanę wykładamy na blat ciasta PAMIĘTAJMY O ZOSTAWIENIU NIEWIELKIEJ ILOŚCI ŚMIETANY DO DEKORACJI.


    Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i smarujemy ciekną warstwą powideł.
  • polewa 4. polewa

    Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
    Następnie polewę musimy troszkę ostudzić, i wylewamy na ciasto.
  • wuzetka 5. Ciasto chowamy na około 1 godzinkę do lodówki żeby polewa się ścięła.

    Następnie ciasto kroimy na 12 porcji , na każdym ciastku robimy kleksa z bitej śmietany i gotowe. :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować