"WSPOMNIENIE LATA" ZUPA KREM z CIECIORKI na OSTRO

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciepłe kolory tej pysznej i rozgrzewającej zupki umilą nam zimowe wieczory! Kremowa konsystencja idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami i pomidorkami, które przypomą nam słoneczne lato.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g cieciorki z puszki
    1 marchewka
    1 ziemniak
    ½ cebuli
    1 ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    ok.200 ml przecieru pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    papryczka peperoncino
    rozmaryn (najlepiej świeży)


    na grzanki:
    chleb lub bułka (mogą być czerstwe)
    masło lub oliwa z oliwek
    czosnek

    dodatkowo:
    suszone pomidory w oliwie
    oliwa z oliwek aromatyzowana ostrą papryczką peperoncino
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Grzanki

"wspomnienie lata" zupa krem z cieciorki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podsmaż na oliwie ząbek czosnku, posiekaną cebulę, papryczkę peperoncino (w całości) i gałązkę rozmarynu. Po ok. 2 minutach dodaj pokrojoną marchewkę, ziemniaka oraz cieciorkę i zalej wodą (tak żeby przykryć warzywa). Doprowadź całość do wrzenia, a następnie dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • 2. W miedzyczasie przygotuj grzanki. Na gorącej patelni rozpuścić troszkę masła lub oliwy, dodaj 1 ząbek czosnku (w całości) i pokrojony w kosteczkę chleb lub bułkę. Smaż do momentu, aż pieczywo będzie miało złoty kolor i będzie chrupiące. Ściągnij z patelni i wystudź papierowym ręczniku.
  • 3. Po ok. 15 min wyłów papryczkę i gałązkę rozmarynu. Pozostałą w garnku cieciorkę zmiksuj blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dolej wody.
  • image-12ub68s 4. Rozlej zupę do talerzy, posyp grzankami, skrop oliwą i udekoruj suszonymi pomidorami z zalewy. Podawaj posypane natką pietruszki.
    Buon appetito!!!.

Porady

Można użyć suszonej cieciorki lub suszonego bobu, w tym przypadku należy moczyć je przez noc w wodzie i troch dłyżek gotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować