Zupa krem z cieciorki (ciecierzycy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę moczymy całą noc w wodzie. Namoczoną ciecierzycę gotujemy, aż będzie miękka. Cebulę, czosnek i imbir obieramy, kroimy na plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy cebula będzie zeszklona przelewamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz bulion warzywny i gotujemy około 7 minut. Następnie do garnka dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Kiedy wszystko się zagotuje miksujemy blenderem warzywa na krem. Do kremu dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku szczyptą chilli, kurkumy, soli i pieprzu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Porady
Aby skrócić czas przygotowanie można użyć ciecierzycy z puszki, nie trzeba wtedy jej moczyć tylko dodać bezpośrednio do zupy
Komentarze