Zupa jest bardzo ostra, rozgrzeje każdego zmarzlucha nawet w największy mróz! :)
60 min
Składniki:
mała dynia
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
pół papryczki chili
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
bulion warzywny - ok. 1 l
Zupa krem z dyni na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroję na 8 półksiężyców, następnie na trójkąty, wybieram miąższ z pestkami i obieram. Obraną dynię kroję na mniejsze kawałki o wielkości około 2x2 cm. Na takie same kawałki kroję obrane wcześniej ziemniaki.
2.Cebulę, chili i czosnek siekam, podsmażam w garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek. Dodaję dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę podsmażam, dodaję przyprawy. Następnie warzywa zalewam bulionem (najpierw dodaję go mniej, potem można regulować gęstość zupy, dolewając go mniej lub więcej wedle upodobania).
3.Gotuje aż warzywa będą miękkie, potem miksuję blenderem. Tego typu zupa z dyni - krem świetnie smakuje z grzankami lub świeżym pieczywem.
Porady
Gdy sezon dyniowy jest w pełni warto kupić sobie więcej dyń i przechowywać je w chłodnym miejscu (mogą dosyć długo stać) lub obrać je i zamrozić porcując od razu w woreczkach na zupę, zapiekankę lub inne danie.
Komentarze