Ciasto, które jest dla mnie kwintesencją smaków Bożego Narodzenia. Jest niebywale wilgotne, aromatyczne, pełne bakalii i aromatu pomarańczy, które są dla mnie nierozłączną częścią świąt.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- suszone śliwki (pokrojone): 450 gramów
- kandyzowana skórka pomarańczowa: 70 gramów
- rodzynki: 270 gramów
- ciemna czekolada: 45 gramów
- miód z mniszka lekarskiego lub inny dowolny: 185 mililitrów
- masło: 185 gramów
- cukier trzcionowy: 180 gramów
- rum lub likier kawowy: 140 mililitrów
- sok i skórka z pomarańczy: 2 sztuki
- cynamon mielony: 1 łyżeczka
- goździki mielone: 0.5 łyżeczki
- imbir mielony: 0.5 łyżeczki
- ziele angielskie mielone: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny mielony: 0.5 łyżeczki
- jajka (lekko roztrzepane): 3 sztuki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- orzechy laskowe mielone: 60 gramów
- mąka: 170 gramów
Wspaniałe bożonarodzeniowe ciasto czekodadowe nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni.
Tortownicę (lub foremkę do keksa) natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą.
2.Do garnka wrzucamy masło, miód, cukier, śliwki, rodzynki, skórkę z pomarańczy, czekoladę, przyprawy. Wlewamy rum lub likier, sok pomarańczowy. Gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy by mieszanka lekko przestygła.
3.Gdy masa robi się letnia dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, jajka. Mieszamy.
4.Aromatyczną całość przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 1,5-2 godziny. Po włożeniu patyczka do środka, powinien być on oblepiony ciastem.
Udekoruj według własnego uznania.
Komentarze