Ciasto z polenty Nigelli Lawson

4.5 (197 ocen)

  • 55 min

Cenię przepisy Nigelli za prostotę i ciekawe połączenia.

  • 55 min

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej,
    200 g mąki z migdałów (zblenderowałam płatki migdałowe),
    1,5 łyż. proszku do pieczenia,
    200 g masła,
    200 g cukru,
    3 jajka,
    skórka z 1 cytryny,
    łyżka cukru waniliowego (prawdziwego)
    *opcjonalnie: sok z 2 cytryn + 0,5 szklanki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z polenty nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę kukurydzianą, migdałową i proszek do pieczenia połączyć.
  • 2. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem. Dodawać do niego po 1 jajku i 1 łyżce mieszanki sypkiej. Na koniec dodać resztę mąki. Do ciasta dodać skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Połączyć.
  • 3. Wylać do formy o średnicy 26 - 30 cm (albo do małej keksówki). Piec w temp. 180`C przez 40 minut.
  • 4. Ciasto można jeść suche (bardzo się kruszy). Albo można polać lukrem cytrynowym. W tym celu sok z cytryn gotujemy z cukrem pudrem i polewamy nim ciasto. Należy chwilę poczekać aż wsiąknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować