Cenię przepisy Nigelli za prostotę i ciekawe połączenia.
55 min
Składniki:
100 g mąki kukurydzianej,
200 g mąki z migdałów (zblenderowałam płatki migdałowe),
1,5 łyż. proszku do pieczenia,
200 g masła,
200 g cukru,
3 jajka,
skórka z 1 cytryny,
łyżka cukru waniliowego (prawdziwego)
*opcjonalnie: sok z 2 cytryn + 0,5 szklanki cukru pudru.
Ciasto z polenty nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę kukurydzianą, migdałową i proszek do pieczenia połączyć.
2.W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem. Dodawać do niego po 1 jajku i 1 łyżce mieszanki sypkiej. Na koniec dodać resztę mąki. Do ciasta dodać skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Połączyć.
3.Wylać do formy o średnicy 26 - 30 cm (albo do małej keksówki). Piec w temp. 180`C przez 40 minut.
4.Ciasto można jeść suche (bardzo się kruszy). Albo można polać lukrem cytrynowym. W tym celu sok z cytryn gotujemy z cukrem pudrem i polewamy nim ciasto. Należy chwilę poczekać aż wsiąknie.
Komentarze