Wołowina z pomarańczami

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni nieźle sobie radzę. Tę potrawę zrobiłem na uroczysty rodzinny obiad.

Składniki:

  • 60 dag wołowiny bez kości
    6 małych cebul
    2 ząbki czosnku
    4 łyżeczki curry
    1,5 szkl. bulionu wołowego
    2 łyżki kawałków ananasa z puszki
    4 pomarańcze
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    łyżka posiekanej kolendry
    sól, pieprz
    olej

    Dip:
    1/2 długiego ogórka
    2 łyżki gęstego jogurtu
    1/2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok. Mieszamy z mąką kukurydzianą. Pozostałe owoce obieramy i filetujemy.
  • 2. Cebule obieramy i przekrawamy na pół. Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w niedużą kostkę. Wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Dodajemy zmiażdżony czosnek, curry i wlewamy gorący bulion. Dusimy ok. godziny.
  • 3. Do mięsa wlewamy sok z mąką. Mieszając, gotujemy 4 minuty. Doprawiamy. Dodajemy ananasa i pomarańcze. Chwilę dusimy.
  • 4. Dip: ogórka myjemy, obieramy i koimy w małą kostkę. Mieszamy z jogurtem i koperkiem. Doprawiamy. Podajemy z mięsem i ryżem. Posypujemy kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Wołowina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować