Wołowina z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyć kilka minut, aż się zarumieni. Wtedy podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kurki oczyścić i umyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić. Grzyby i cebulę dodać do mięsa i dusić 15 minut, a gdy kurki będą miękkie, na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z mąką i trzymać na małym ogniu jeszcze 8 - 10 minut. Tymianek umyć, posiekać i posypać nim sos śmietanowy. Podawać ze świeżymi bułkami.
Porady
Po dodaniu kurek i cebuli zawartość patelni warto jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką, by grzyby były smaczne i miękkie.
Komentarze