Wołowina z kurkami

4.48 (145 ocen)

  • 40 min

składniki na 4 porcje :

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dkg wołowiny, 25 dkg kurek, cebula, 100 ml śmietany, 2 łyżki mąki, 4 gałązki tymianku, 1/2 słodkiej papryki, sól, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyć kilka minut, aż się zarumieni. Wtedy podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kurki oczyścić i umyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić. Grzyby i cebulę dodać do mięsa i dusić 15 minut, a gdy kurki będą miękkie, na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z mąką i trzymać na małym ogniu jeszcze 8 - 10 minut. Tymianek umyć, posiekać i posypać nim sos śmietanowy. Podawać ze świeżymi bułkami.

Porady

Po dodaniu kurek i cebuli zawartość patelni warto jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką, by grzyby były smaczne i miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować