400 g wołowiny lub cieleciny
1 papryka(czerwona lub zolta)
2 male cukinie
2 marchewki
1 cebula (czerwona lub biala)
kawaleczek imbiru
20 ml sosu sojowego (opcjonalnie)
natka pieruszki
oliwa z oliwek
sol
Wołowina z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewke,cebule i imbir obrac ze skorki. Papryke oczyscic. Wszyskie warzywa pokroic na slupki.
2.Mieso pokroic w paseczki. Na patelni rozgrzac troche oliwy i wrzucic mieso przesmazyc przez 2 min. na duzym ogniu. Sciagnac z patelni.
3.Na ta sama patelnie dodac cebule i imbir; chwilke poddusic pod przykryciem (dodac odrobine wody). Po chwili dodac marchewke , a po 5 min. papryke i dusic pod przykryciem przez ok. 10 min. Teraz dodac rowniez cukinie i poczekac 2 min. az zmieknie. Warzywa musza pozostac lekko chrupiace.
4.Do warzyw dodac mieso i podsmazyc przez 1 min. (juz bez przykrycia). Na sam koniec wedlug uznania mozna dodac sos sojowy.
5.Tak przygotana potrawke podawac posypana swieza natka z pietruszki z ryzem lub chlebem.Buon Appetito!
Porady
Mieso wolowe lub cielece nalezy smazyc jak najkrocej w ten sposob bedzie mieciutkie i soczyste!
Komentarze