Wołowe burgery ze szparagami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest luty, a już mogę napisać, że Sezon na szparagi uznaję za otwarty! Szczerze, to ceną wiele nie odbiegają od tych w sezonie. Różnica to 5 zł, a nie wiadomo po ile będą, bo porównuję do ceny z zeszłego roku. Właśnie takie kolacje to ja bardzo lubię. Nie za dużo, a smacznie i zdrowo.
Arek Gie

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej
    250 g zielonych szparagów
    2 jajka ugotowane na miękko
    200 g zielonego ogórka
    150 g jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka koperku
    100 g masła
    1 łyżka musztardy dijon
    oliwa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Burgery

Wołowe burgery ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowe burgery ze szparagami 1. Na blaszce do pieczenia układamy szparagi (końce obłamując). Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.


    Mięso mielimy, wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, układamy na blaszce do pieczenia. Na wierzch każdego kładziemy po 50 g masła.


    Szparagi i burgery pieczemy 15 minut w 200°C.


    Ogórek obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z wody. Mieszamy z jogurtem, majonezem, przeciśniętym przez praskę, czosnkiem i świeżym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


    Burgery podajemy ze szparagami, jajkiem na miękko i sosem tzatziki.


    Przepis na jajko na miękko:
    Do zimnej wody wkładamy jajka (kurze-bez podtekstów), gotujemy pod przykryciem. Od momentu zawrzenia wody odmierzamy czas-około 2 minut, w zależności od wielkości jajka. Szybko schładzamy w zimnej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Zielone szparagi Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować