Burgery ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim smakiem zaskoczysz domowników!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bułki:
    Mąka pszenna - 250g
    Drożdże świeże - 20g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Mleko - 90ml
    Masło - 50g
    Jajko - 1szt (+1 białko do posmarowania)
    Sól - szczypta

    Burgery:
    Mięso mielone (u mnie wołowo-wieprzowe) - 500g
    Olej - 1 łyżka
    Czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki
    Papryka słodka - 1 łyżeczka
    Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki

    Dodatki:
    Szparagi - 8szt
    Sól i cukier - po 1/2 łyżeczki
    Pomidor - 1szt
    Liście sałaty
    Cebula prażona - 4 łyżeczki
    Keczup i majonez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Burgery ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki:
    Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na godzinę.
    Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej forujemy bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym białkiem i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
    Pieczemy w 200 stopniach około 14 minut. Powinny lekko się zarumienić.

    Bułki zostawiamy do przestudzenia.

    Burgery:
    Mięso bardzo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 części, z każdej formujemy kotleta. Mięso możemy grillować lub smażyć na patelni. Długość obróbki zależy od grubości burgerów, ale można liczyć około 4-5 minut z każdej strony.

    Dodatki:
    Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Opcjonalnie, szparagi obieramy - jeśli są młode i świeże nie ma takiej potrzeby. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem około 4 minuty, najlepiej w pionie, główkami do góry. Delikatnie wyciągamy z wrzątku.

    Pomidory kroimy w plasterki

    Przekrojone bułki smarujemy majonezem i keczupem. Układamy sałatę, pomidory, szparagi, mięso i posypujemy prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować