WIŚNIOWE FALE DUNAJU

4.5 (198 ocen)

pyszne ciasto lekko wilgotne z wiśniami w środku i z kremem wiśniowym

Składniki:

  • Ciasto: (blaszka 24x39cm)
    300 g mąki
    1 1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    5 jajek
    300 g margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6-7 łyżek mleka
    3 łyżeczki kakao

    Krem:
    300 ml śmietany 30%
    1 galaretka wiśniowa
    1 śmietan fix


    Dodatkowo:
    2 słoiki wiśni wydrylowanych w zalewie
    1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Fale dunaju Desery

Wiśniowe fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Margarynę utrzeć z cukrami, następnie dodawać po 1 jajku, wymieszać, dodać mleko(6 łyżek), a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 1 łyżkę mleka.
    Na brytfankę wylać jasne ciasto, na wierzch ciemne. Posypać odsączonymi z zalewy wiśniami, lekko powciskać w ciasto aby powstały fale. Piec 35-40 min w temp. 175 stopni.

    KREM:
    Rozpuścić galaretkę w 1 szkl. wody, wystudzić. Ubić śmietanę ze śmietan-fixem, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać delikatnie. Wyłożyć masę na wystudzone ciasto, krem troszkę pofalować łyżką. Posypać startą czekoladą.

Porady

Ciasto można nasączyć sokiem wiśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować