Ciasto wiśniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt 1: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednej łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.
2.Masa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, dodajemy do nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt 1.
3.Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową.
4.Biszkopt 2: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednej łyżce cukru (4 łyżki cukru). Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru (4 łyżki). Gdy piana będzie szklista delikatnie wykładamy ją na surowe ciasto biszkoptowe, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Wystudzone ciasto układamy na masie śmietanowej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze