Ciasto Wiśniowa chmurka

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis inspirowany ciastem Agrestowa chmurka.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt 1:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    Szczypta soli

    Masa wiśniowa:
    500 g wydrylowanych wiśni
    2 galaretki wiśniowe

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany kremówki
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżeczki wody
    2 łyżki cukru pudru

    Biszkopt 2:
    4 jajka
    4 białka
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    Szczypta soli
    Płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Ciasto wiśniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt 1: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednej łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.
  • 2. Masa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, dodajemy do nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt 1.
  • 3. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową.
  • 4. Biszkopt 2: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednej łyżce cukru (4 łyżki cukru). Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru (4 łyżki). Gdy piana będzie szklista delikatnie wykładamy ją na surowe ciasto biszkoptowe, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Wystudzone ciasto układamy na masie śmietanowej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Płatki Śmietana Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować