Ciasto wiśniowa chmurka

  • wyświetlono: 2503 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Placek jest czasochłonny ale efekt końcowy jest przepyszny

PaulinaW
  • 120min

Składniki

Ciasto kruche:
4 żółtka
ok 250 gramów mąki
4 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
200 gramów masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa wiśniowa:
500 gramów wiśni (z kompotu lub mrożonych)
3 galaretki wiśniowe
800 ml gorącej wody

Krem:
500 ml śmietany kremówki
250 gramów serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Beza:
4 białka
200 gramów cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
ok 50 gramów płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto wiśniowa chmurka

  • 1. Zaczynamy przygotowanie od zarobienia ciasta kruchego. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Oddzielamy białka od żółtek i dodajemy do mąki żółtka, pokrojone w kostkę masło i rozdrabniamy mąkę widelcem aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chowamy do zamrażalki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ścieramy na tarce o grubych oczkach na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą -przygniatamy palcami ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto około 15 minut (termoobieg). Aż zacznie się ładnie rumienić od brzegów.
  • 2. W czasie gdy kruche ciasto mrozi się w lodówce przygotowujemy bezę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4 białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na przygotowaną blaszkę i posypujemy migdałami. Pieczemy około godziny w 140 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  • 3. Przygotowujemy wiśnie. Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Gdy ostygną wrzucamy do niej wiśnie i wkładamy do lodówki aż zacznie tężeć. Dopiero gdy będzie taka lekko ciągnąca się wylewamy ją na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Teraz możemy przygotować masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w dużej misce, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Masę wykładamy na stężałą galaretkę.
  • 5. Ciasto przykrywamy bezą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc – aby beza i kruche ciasto lekko nawilgły.

Porady

Zamiast wiśni można użyć malin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemigdałyWiśniegalaretki beza

Komentarze

Podobne przepisy

image-15onsoe

Dodane przez: sylwin03

Ciasto malinowa chmurka

pyszny deser

truskawkowa chmurka

Dodane przez: majka190382

CIASTO TRUSKAWKOWA CHMURKA

Lekkie, ale nie jesli chodzi o...

malinowa chmurka

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Malinowa chmurka

Składa się z wspaniale współgrających...

jagodowa chmurka

Dodane przez: juchab

Ciasto Jagodowa chmurka

Bardzo delikatne, a zarazem orzeźwiające...

To ciasto to raj dla podniebienia , znika w mgnieniu oka.

Dodane przez: nika221

Ciasto czekoladowa chmurka

Połączenie czekoladowego ciasta...

Malinowa chmurka

Dodane przez: theresita3

Ciasto Malinowa chmurka

Idealne na przyjęcie . Rozkosz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE