Ciasto wiśniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez ok 1h. Potem wyłożyć ciastem formę I nakłuć widelcem. Piec w 180’C (termo obieg) przez ok 15-20 minut. Do zezłocenia.
2.Wiśnie odsączamy na sitku. Odlewamy ok 50-60 ml ( do kremu). Do reszty soku dolewamy tyle wrzątku, by łącznie było 3 szkl. Zagotowujemy I rozpuszczamy w nim galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia, wtedy wykładamy owoce na spód i wylewamy galaretkę.
3.Śmietankę ubić z cukrem. Można dla pewności dodać śmietan fix, ale nie jest konieczny. W drugiej misce delikatnie na wolnych obrotach miksujemy serek. Następnie dodajemy do niego ubitą śmietankę I powoli wlewamy sok.
4.Białka ubijamy na sztywną pianę, potem stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Każdą łyżkę dokładnie i długo miksujemy. Potem dodajemy mąkę. Masa ma być bardzo, ale naprawdę bardzo gęsta. Przygotowujemy papier do pieczenia. Jan a papierze narysowałam kształt formy. W środek nałożyłam gotową masę na bezę, robiąc odstęp od narysowanego szkicu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’% (góra-dół). Pieczemy przez 5 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do ok 100-110’C I pieczemy jeszcze przez ok 2h. Potem piekarnik wyłączamy I zostawiamy bezę w środku aż do rana ( nie otwieramy piekarnika). Rano delikatnie podważamy ją długim nożem I nakładamy na ciasto.
Komentarze