Wiosenna tarta

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Wiosna... Czas, w którym królują młode warzywa. Ta tarta to dobry przykład na to, że nie tylko mięso jest smaczne :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    - margaryna zimna: 125 gramów
    - zółtka kurze, organiczne: 2 sztuki
    - mąka (pszenna lub pełnoziarnista): 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    NADZIENIE:
    - botwinka z buraczkami: 1 pęczek
    - kalarepa, jeśli to możliwe z liśćmi: 2 sztuki
    - koperek - posiekany: 0.5 pęczka
    - czosnek do smaku ząbki: 2 ząbki
    - żółtko jajka: 2 sztuki
    - białko jajka kurzego: 3 sztuki
    - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 120 mililitrów
    - mąka (pszenna lub pełnoziarnista): 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
    - mozzarella: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Tarty

Wiosenna tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utarłam margarynę z żółtkami. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko zagniotłam kruche ciasto, zawinęłam z folię i odłożyłam do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Schłodzone ciasto podpiekłam w formie d o tarty (przykryte papierem do pieczenia i warstwą grochu) przez 25 minut w 180 stopniach.
  • 2. Kalarepkę i maleńkie buraczki starłam na tarce do jarzyn. Liście botwinki i kilka młodych kalarepki drobno posiekałam. Podobnie postąpiłam z koperkiem. Ubiłam pianę z białek, dodałam żółtka, mąkę, śmietankę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i delikatnie wymieszałam. Botwinkę i kalarepę ułożyłam na podpieczonym blacie tarty i zalałam masą jajeczną. Wszystko oprószyłam startą mozzarellą.
  • 3. Tartę piekłam 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować