Wiosenna tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utarłam margarynę z żółtkami. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko zagniotłam kruche ciasto, zawinęłam z folię i odłożyłam do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Schłodzone ciasto podpiekłam w formie d o tarty (przykryte papierem do pieczenia i warstwą grochu) przez 25 minut w 180 stopniach.
2.Kalarepkę i maleńkie buraczki starłam na tarce do jarzyn. Liście botwinki i kilka młodych kalarepki drobno posiekałam. Podobnie postąpiłam z koperkiem. Ubiłam pianę z białek, dodałam żółtka, mąkę, śmietankę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i delikatnie wymieszałam. Botwinkę i kalarepę ułożyłam na podpieczonym blacie tarty i zalałam masą jajeczną. Wszystko oprószyłam startą mozzarellą.
Komentarze