Ciasto:
250 g mąki
125 g margaryny
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
1 duża pieczarka
1 mały pomidor
4-5 łyżek kukurydzy z puszki
2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
3 kawałki mrożonego szpinaku w brykiecie
1 łyżeczka masła
1/2 topionego serka
2 jajka
3 plastry żółtego sera
natka pietruszki
sól
pieprz
granulowany czosnek
papryka w proszku
chilli
dodatkowo:
margaryna lub masło do wysmarowania formy
2 kromki chrupkiego pieczywa
1 groszek konserwowy
foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka
Wiosenna tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jajka, margaryny oraz soli zagnieść ciasto. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
2. Rozgrzać w małym garnku łyżeczkę masła, dodać szpinak. Kiedy woda odparuje, doprawić granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać serek topiony.
3.Formę na tartę wysmarować margaryną. Chrupkie pieczywo rozgnieść wałkiem na drobno. Obsypać nim formę. Ciasto rozwałkować na kształt koła. Włożyć do formy i obciąć wystające brzegi. Nakłuć delikatnie widelcem. Sam spód do tarty podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Z resztek ciasta wyciąć 11 małych kwiatków.
4.Gdy ciasto już się podpiecze, posmarować całe szpinakiem i ułożyć odpowiednio pieczarkę i pomidory pokrojone w plasterki oraz kukurydzę i fasolę.
5.Żółty ser pokroić w kostkę, wymieszać z jajkami i poszatkowaną natką pietruszki. Doprawić solą, pieprzem, chilli oraz papryką w proszku. Ostrożnie wyłożyć na warzywa. Na wierzchu poukładać kwiatki z ciasta. W środkowy wcisnąć ziarenko zielonego groszku, w otaczające go, 4 następne, po połowie czerwonej fasoli a w pozostałe kukurydzy. Piec przez kolejne 20-25 minut. Przed podaniem udekorować resztą pomidora oraz natką.
Komentarze