Winny gulasz wołowy pod ciastem francuskim

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Mocno winny, zawiesisty gulasz zapiekany pod ciastem francuskim. Pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Wołowina (u mnie pręga) - 400g
    Cebula - 2szt
    Pieczarki - 250g
    Mąka - 1 płaska łyżka
    Wino czerwone - 200ml
    Koncentrat pomidorowy - 1łyżka
    Przyprawy: papryka słodka - 1 łyżeczka, papryka ostra - 1 łyżeczka , papryka wędzona - 1/2 łyżeczki, pieprz
    Bulion - 200ml
    Olej - 1 łyżka
    Ciasto francuskie
    Żółtko - 1 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Winny gulasz wołowy pod ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy, mieszamy, aby mięso było dobrze obtoczone w mące. Wrzucamy mięso na rozgrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.

    Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.

    Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
    Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować