Winny gulasz wołowy pod ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy, mieszamy, aby mięso było dobrze obtoczone w mące. Wrzucamy mięso na rozgrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.
Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.
Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
Komentarze