Idealnie kruche ciasto, pyszna masa jabłkowa i puszysta beza tworzą wyważone i oryginalne w smaku ciasto.Najlepsza podawana jeszcze na ciepło. Lubię jak cały dom pachnie tym ciastem.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto na blachę 30/25 cm
3 szklanki mąki pszennej
25 dag masła
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 czubate łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg winnych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
16 g cukru waniliowego
1 białko
30 g płatków migdałowych
Beza wiśniowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń wiśniowy bez cukru
cukier puder z kardamonem do oprószenia
Winna szarlotka z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem proszkiem oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto.Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze .
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia.
Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową.Wyłożyć na kruchy spód.
3.Beza:
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier i budyń wiśniowy.Rozsmarować na masie jabłkowej,na wierzchu wyłożyć rozdrobnioną w palcach pozostałym kruchym ciastem.
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut.
Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem.
Komentarze