Winna szarlotka z różową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealnie kruche ciasto, pyszna masa jabłkowa i puszysta beza tworzą wyważone i oryginalne w smaku ciasto.Najlepsza podawana jeszcze na ciepło. Lubię jak cały dom pachnie tym ciastem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na blachę 30/25 cm
    3 szklanki mąki pszennej
    25 dag masła
    5 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 czubate łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg winnych jabłek
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    16 g cukru waniliowego
    1 białko
    30 g płatków migdałowych

    Beza wiśniowa:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 budyń wiśniowy bez cukru
    cukier puder z kardamonem do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Winna szarlotka z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z cukrem proszkiem oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto.Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze .
  • Masa jabłkowa 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia.
    Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową.Wyłożyć na kruchy spód.
  • przed pieczeniem 3. Beza:
    Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier i budyń wiśniowy.Rozsmarować na masie jabłkowej,na wierzchu wyłożyć rozdrobnioną w palcach pozostałym kruchym ciastem.
    Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut.
    Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować