Szarlotka z różową pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto i jabłka pachnące cynamonem

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    200 gramów margaryny
    2 żółtka
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    5 dużych jabłek
    2 łyżki cukru
    pół łyżeczki cynamonu

    Pianka:
    2 białka
    pół opakowania kisielu z czerwonych owoców

    Dodatkowo:
    margaryna do wysmarowania formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Tarty Kisiele

Szarlotka z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i wstawić na 1-2 godziny do lodówki (można też na całą noc). Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować, podsypując w razie potrzeby mąką. Wylepić ciastem formę do tarty (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem. Ponakłuwać ciasto widelcem. Mniejszą część ciasta (1/3) również rozwałkować i foremkami do ciasteczek wycinać z ciasta kwiatki.
  • szarlotka z różową pianką 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć na patelni z cukrem i cynamonem. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto.
  • szarlotka z różową pianką 3. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, następnie wsypać kisiel i ubijać jeszcze chwilę do połączenia. Piankę wyłożyć na masę jabłkową.
  • szarlotka z różową pianką 4. Na piance układać wycięte z ciasta kwiatki.
  • 5. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować