Wigilijny makowiec

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zamiast zwykłego makowca, możesz przygotować trochę w inny sposób, który swym wyglądem zaskoczy gości, jak również będzie ozdobom świątecznego stołu. Genialny prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wyjątkowy deser dla każdego i na każdą okazje.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 200 g mleka
    • 120 g cukru
    • 40 g drożdży świeżych
    • 4 jajka
    • 600 g mąki pszennej
    • 50 g masła
    • 200 g masy makowej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Wigilijny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mleko lekko podgrzewam, wsypuję do mleka cukier i drożdże pokruszone. Dokładnie mieszam, dodaję żółtka jajek, wsypuję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
  • ciasto 2. Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony blat mąką i dzielimy na cztery części.
  • masa 3. Każdą część ciasta rozwałkowuję w koła 30 cm.
    Dwa białka z jajek ubijam, łączę z masą makową.
    Pierwszą część ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję 1/3 masą makową.
  • ciasto 4. Układam kolejną rozwałkowaną porcję ciasta, smaruję połową masy makowej.
    Przykrywam trzecim blatem ciasta, smaruję pozostałą masą makową.
    Na wierzch układam ostatni kawałek ciasta.
    Na środku zaznaczam szklanką okrąg.
  • ciasto 5. Za pomocą ostrego noża, zaczynając od miejsca zaznaczonego szklanką, dzielę ciasto na 12 części.
  • ciasto 6. Następnie każdy kawałek ciasta zwijam dwa razy do środka.
    Piekę 20 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku.
  • ciasto 7. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować