Wigilijne pierniki

5 (154 ocen)

  • 2 godz.

Jako mała dziewczynka zajadałam się nimi u cioci,podrosłam, wzięłam przepis i od wielu lat sama piekę.Od kilku lat pomagają mi dzieci.To nasza tradycja.Nie wyobrażam sobie pierwszego weekendu grudnia bez ich pieczenia.Robię zawsze podwójna porcję i połowę rozdaję rodzinie na mikołajki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 palma
    1szklanka cukru
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    2 paczki przyprawy do piernika
    2łyżki sody oczyszczonej
    20 dkg miodu(może być sztuczny)
    5 jajek
    Karmel-1 szklanka cukru
    cukier puder i posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Wigilijne pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy karmel:na patelni rozpuszczamy odrobinę margaryny i wrzucamy cukier.W tym czasie w garnku rozpuszczamy palmę,miód i cukier.Dolewamy po łyżce do płynnego karmelu i energicznie mieszamy.Następnie przelewamy to do garnka do reszty roztopionych składników,wsypujemy przyprawy i mieszamy do zagotowania.Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę,proszek i sodę,mieszamy.Następnie dodajemy ostygniętą masę i mieszamy.Wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto.Odrywamy kawałki ciasta,cienko wałkujemy(pierniki urosną podczas pieczenia) i wycinamy pierniki. Kładziemy je na wyłożonych papierem blaszkach zachowując niewielkie odstępy i pieczemy 15 minut w 180st.Używamy termoobiegu,bo dzięki temu mogą się piec dwie blachy jednocześnie.
  • 3. Zimne pierniki polewamy lukrem i posypujemy posypką.

Porady

Lukier robię bardzo gęsty,rozsmarowuję nożem i od razu daję posypkę co zapobiega ściekaniu lukru,który szybciej zastyga ułatwiając nam zapakowanie ciasteczek.Pierniki są najlepsze po conajmniej 2 tygodniach, można przechowywać je bardzo długo i są świeżutkie.(kiedyś znalezliśmy kartonik przed wielkanoca i mieliśmy pyszną niespodziankę.)Musimy je jednak przechowywać w blaszanym pojemniku a jeśli nam takiego brakuje to w zwykłych kartonikach,ale muszą być szczelnie zamknięte-ja zaklejam je taśmą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować