Wigilijne naleśniki

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Naleśniki te proponuje jako jedno z dań wigilijnych jako zamiennik klusek z makiem. Smakują pysznie.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • jajko
    • 250 ml mleka
    • 50 ml wody ,
    • Cukier do smaku (1 łyżka)
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę makową:
    - 25 dag maku suchego,
    - 50g masła
    - 0,5 szklanki miodu,
    - rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa,
    - kilka kropel rumu,
    - kilka kropel aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Wigilijne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, najlepiej mikserem. Na patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron, tak aby uzyskać złoty kolor. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć łyżkę masy makowej, rozsmarować równo i zwinąć w rulon
  • 2. Masa makowa: Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić. Po tym czasie zmielić dwukrotnie w maszynce.
    Bakalie posiekać, rodzynki można wcześniej namoczyć. W garnuszku podgrzać miód z masłem, dodać bakalie. Podgrzewać jeszcze 1-2 min. Do masy dodać mak, aromaty. Wymieszać dokładnie.

Porady

Jako nadzienia można użyć oczywiście masy makowej kupnej, ale robiona jest o wiele lepsza. Można od razu zrobić więcej masy i część zamrozić. Gdy przyjdzie nam ochota na takie naleśniki poza okresem świątecznym masę rozmrażamy i delikatnie podgrzewamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować