Wieprzowina w marsali z pachnącym grzybami ryżem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie inspirowane przepisem Jamiego Olivera, szybkie, pyszne i zdrowe, polecam

  • 15 min

Składniki:

  • 500 gram polędwiczek wieprzowych
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 mała cebula czerwona (użyłam białej )
    Kilka gałązek świeżej szałwii
    1 -2 łyżki marsali (może być też słodkie białe wino )
    70 ml śmietany 12 procentowej
    Ryż z grzybami
    1 szklanka ryżu pełnoziarnistego lub basmati
    2 szklanki wody
    ¼ szklanki suszonych prawdziwków
    ¼ cytryny
    Kilka gałązek tymianku
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieprzowina w marsali z pachnącym grzybami ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż:

    Ryż płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka dodajemy suszone grzyby, ćwiartkę cytryny, kilka gałązek tymianku, około ½ łyżeczki soli i zalewamy wszystko 2 szklankami wody. Ryż zagotowujemy, potem zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę (około 10-12 minut ).

    Polędwiczka:

    Mięso, myjemy, osuszamy, oprószamy solą i nacieramy kolendrą i papryką. Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoty po 406 minut z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy aby odpoczęło.

    Na patelnie dodajemy pokrojona w piórka cebulę i oberwane listki szałwii i smażmy około 2-3 minut. Do cebuli dodajemy mar salę i smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Na talerze rozkładamy po porcji ryżu, nakładamy pokrojoną w plasterki polędwiczkę i wszystko polewamy powstałym sosem, całość dekorujemy listkami szałwii, serwujemy gorące, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wieprzowina Wellington

To może cię zainteresować