Indyk z ryżem w sosie pachnącym Indiami

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczna potrawa z delikatnego, soczystego mięsa z indyka w towarzystwie niezwykle pachnącego cynamonem, kolendrą i curry delikatnie słodkiego ryżu, który idealnie komponuje się z dobrze doprawionym sosem na bazie mleczka kokosowego z akcentem świeżej kolendry i nutą orzeźwiającej limonki. Pełnowartościowe danie, które dzięki swoim smakom pozwoli pobudzić Wasze zmysły i przenieść się w kulinarną podróż po świecie przypraw.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż na słodko:
    250g ryżu basmati
    2 cebule
    100g rodzynek
    120g zielonego groszku
    2 łyżeczki nasion kolendry
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki curry
    1l bulionu warzywnego
    3 łyżki oleju
    3 łyżki masła
    pieprz
    sól

    Indyk w indyjskim sosie:
    600g fileta z indyka
    250g passaty pomidorowej
    400ml mleczka kokosowego
    1 cebula
    4-5 cm imbiru
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    2 łyżeczki nasion kolendry
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka curry
    sok z 1/2 limonki
    2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
    sól
    pieprz
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z ryżem w sosie pachnącym indiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20minut.
  • 2. Ryż na słodko:
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem. Dodać ryż, utartą w moździerzu kolendrę, kurkumę, cynamon, curry i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie dodać rodzynki i cały czas podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż stanie się al dente. Na koniec dodać ugotowany al dente zielony groszek, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.
  • 3. Indyk w indyjskim sosie:
    Imbir zetrzeć na tarce, a czosnek drobno posiekać. Na patelni z olejem zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać imbir, czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać utarty w moździerzu kminek z nasionami kolendry, curry, kurkumę, wlać mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Sos dokładnie wymieszać, dodać sok z limonki, delikatnie zredukować, następnie dodać kawałki indyka i smażyć do momentu miękkości mięsa.
  • 4. Ryż na słodko podawać z indykiem w sosie indyjskim, całość posypać świeżo posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować