Polędwiczki z ryżem

4.5 (163 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polędwiczki w sosie własnym z ryżem to jedno z moich popisowych dań. Domowe obiady mają to do siebie,że zapadają w pamięci, dzięki niezwykłemu smakowi.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż (biały/2 saszetki): 200 gramów
    - polędwiczki wieprzowe: 400 gramów
    - cebula (biała lub czerwona): 2 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny/mielony): 2 szczypty
    - sos sojowy (ciemny): 2 łyżki
    - olej (rzepakowy): 3 łyżki
    - papryka słodka (mielona): 1 łyżeczka
    - mąka (pszenna): 2 łyżki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Polędwiczki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (15-20 minut).
  • 2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  • 3. Polędwiczki umyć,pokroić,posypać solą,pieprzem,papryką,polać sosem sojowym,odstawić na 5 minut.
  • 4. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej,wrzucić cebulę,zeszklić.Dodać mięso wraz z sosem sojowym,obsmażyć ze wszystkich stron 6-8 minut,wlać 50 ml wody,zmniejszyć ogień,przykryć.Dusić 50-60 minut,dolewając partiami wodę i mieszając,aby mięso nie przypaliło się.
  • 5. Gdy mięso zmięknie,a sosu otrzymamy już wystarczającą ilość,należy go zaciągnąć mąką (mąkę rozprowadzić z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami sosu,wlać do garnka).Dodać koncentrat pomidorowy,wymieszać.Gotować jeszcze 5 minut,ewentualnie doprawić do smaku solą,zdjąć z ognia.Ryż podawać z mięsem, polać gorącym sosem.
  • 6. Uwaga:sosu powinniśmy otrzymać około 500-600 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Cebula Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować