Polędwiczki w sosie własnym z ryżem to jedno z moich popisowych dań. Domowe obiady mają to do siebie,że zapadają w pamięci, dzięki niezwykłemu smakowi.
Polędwiczki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie (15-20 minut).
2.Cebulę obrać, drobno posiekać.
3.Polędwiczki umyć,pokroić,posypać solą,pieprzem,papryką,polać sosem sojowym,odstawić na 5 minut.
4.W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej,wrzucić cebulę,zeszklić.Dodać mięso wraz z sosem sojowym,obsmażyć ze wszystkich stron 6-8 minut,wlać 50 ml wody,zmniejszyć ogień,przykryć.Dusić 50-60 minut,dolewając partiami wodę i mieszając,aby mięso nie przypaliło się.
5.Gdy mięso zmięknie,a sosu otrzymamy już wystarczającą ilość,należy go zaciągnąć mąką (mąkę rozprowadzić z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami sosu,wlać do garnka).Dodać koncentrat pomidorowy,wymieszać.Gotować jeszcze 5 minut,ewentualnie doprawić do smaku solą,zdjąć z ognia.Ryż podawać z mięsem, polać gorącym sosem.
6.Uwaga:sosu powinniśmy otrzymać około 500-600 ml.
Komentarze