Wieprzowina czesana czyli pulled pork

0 (0 ocen)

Długo zwlekałam ze zrobieniem tej wieprzowiny. Trochę mnie przerażała spora ilość mięsa jak na jeden raz, gdyż moja rodzina liczy cztery osoby. Ale mięsko było tak pyszne, że nic się nie zmarnowało i zajadaliśmy z apetytem.

Składniki:


  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki
    2 łyżeczki soli morskiej
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki przyprawy obsypki kaukaskiej
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego całego
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    3 kulki jałowca
    2 łyżki sosu Worcester
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina czesana czyli pulled pork - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy oprócz sosu worcoster i oleju zmiksować w blenderze lub utłuc drobno w moździerzu. Po zmiksowaniu wlać sos, olej i ponownie chwilkę zmiksować. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowy. Włożyć mięso do miski i natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i włożyć na około 12 godzin do lodówki. Mięso włożyć do wolnowaru i piec około 12 godzin bez odwracania. Mięso wyjąć odstawić na około 15 minut i można "czesać" inaczej mówiąc rozdzielać na pojedyncze włókna. Mięsko najlepiej "czesać" widelcem. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, bułką pszenną lub razową z dodatkiem ulubionych warzyw, sałatek, musztardy, chrzanu lub ketchupu.

Porady

Ja przygotowałam ją w wolnowarze i piekłam 12 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować