Wieniec świąteczny z nesquikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aby ,,ruszyły”. Masło rozpuścić i schłodzić – ma być nadal płynne. Do przesianej mąki dać wszystkie składniki razem z zaczynem. Wyrabiać dłońmi ok. 10 – 15 minut ma ładnie odchodzić od rąk. W razie konieczności dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości . Po wyrośnięciu ciasto cienko rozwałkować, posypać Nesquikiem. Zwinąć w roladę, jeden koniec wcisnąć do wewnątrz. Nożem zrobić nacięcie przez całą roladę, oprócz wciśniętego końca rolady. Powstałe wałki zawinąć wokół siebie, końce zlepić. Uformować wieniec Piec ok. 20 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Komentarze