Delikatne, kruche mięso z wieprzowych polędwiczek w pikantnym słodkim sosie, każdemu powinno smakować jak również takie danie możemy przygotować na święta.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na marynatę:
• 1 szk. ketchupu pikantny
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 ząbki czosnku
• Sól
• Pieprz
Pozostałe składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 4 duże cebule
• Olej do smażenia
Wielkanocne polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry dwu centymetrowe i dłonią rozbijamy. Mięso solimy.
Do miski wlewamy ketchup, miód, sos sojowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem oraz solą. Marynatę dokładnie mieszamy i łączymy mięsem. Odstawiamy do lodówki, na co najmniej dwie godziny.3. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Marynatę odstawiamy na bok.
2.Na drugiej większej patelni podprażyć obrane, pokrojone w krążki cebule. Kiedy cebule puszczą sok i zmienią kolor na jasnobrązowy łączymy z mięsem. Wlewamy odstawioną wcześniej marynatę i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.
Komentarze