Wielkanocne polędwiczki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatne, kruche mięso z wieprzowych polędwiczek w pikantnym słodkim sosie, każdemu powinno smakować jak również takie danie możemy przygotować na święta.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na marynatę:
    • 1 szk. ketchupu pikantny
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku
    • Sól
    • Pieprz
    Pozostałe składniki:
    • 2 polędwiczki wieprzowe
    • 4 duże cebule
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocne polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry dwu centymetrowe i dłonią rozbijamy. Mięso solimy.
    Do miski wlewamy ketchup, miód, sos sojowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem oraz solą. Marynatę dokładnie mieszamy i łączymy mięsem. Odstawiamy do lodówki, na co najmniej dwie godziny.3. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Marynatę odstawiamy na bok.
  • sos 2. Na drugiej większej patelni podprażyć obrane, pokrojone w krążki cebule. Kiedy cebule puszczą sok i zmienią kolor na jasnobrązowy łączymy z mięsem. Wlewamy odstawioną wcześniej marynatę i gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.
  • danie 3. Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ketchup Miód Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować